Schildusz

Ezzel a 3 dologgal légy tisztában, mielőtt befogadsz egy cicát!

Ha szereted a minimál stílust, akkor a cica neked való! Ez a bejegyzés neked szól, ha hozzánk hasonlóan még nem tartottál cicát lakásban.

Itt és most lerántom a leplet, és beszámolok a cicatartás árnyoldalairól. Imádom ezt a kis jövevényt, és egy percig nem bánom, hogy befogadtuk, de úgy érzem, hogy ha tudtuk volna ezeket a buktatókat, sokkal jobban, alaposabban átgondoltuk volna, mire kell felkészülnünk, ha egy cicus érkezik a lakásba. A történethez hozzátartozik, hogy sosem voltam macskás, nem is gondoltam volna, hogy így meg tudok szeretni egy cicust, mert 15 évig egy áldott jó kis palotapincsi gazdája voltam, aki sajnos már nincs velünk.

Rengeteget olvastam, mindenhonnan informálódtam, de úgy látszik, hogy kevés volt. Ezt meg kell tapasztalni! Hiába kérdezünk meg olyanokat, akiknek van cicájuk, teljesen mindegy, mert ezt már megtanultam, hogy minden macsek más személyiséggel rendelkezik. Akinél valami bevált, tuti, hogy a másiknál nem működik. Ezért érdemes több helyről kérdezősködni, infókat gyűjteni, és így kapsz egy teljes képet, hidd el, így könnyebben veszed majd az akadályokat is, mert felkészültél!

A cicánkról tudni kell, hogy most 1,5 éves, igazi életrevaló kandúr, akit úgy találtak az erdőben a testvéreivel. Már mikor ezt meghallottam, összeszorult a szívem. Több helyen megfordult már , volt olyan, aki egy hét után visszaadta, mert mégsem erre gondolt. / Szerintem Ő sem adta volna vissza, ha tisztában van a macskatartás következményeivel. /

Egy lelkes pár viszont tápszerrel etette 2 hetes korától a testvérével együtt.

Nagyon érdekes utazás, felfedezés, és megkockáztatom, hogy közben önmagunkról is olyan dolgokat tudunk meg, amik eddig rejtve voltak.

A legelső tanulság az, hogy el kell fogadnunk, hogy az eddigi életünk teljesen felborul. Minden, ami eddig működött, az most teljesen működésképtelenné válik. De mit is értek ez alatt?

Kezdjük a macskusz alvási szokásaival. Hozzáteszem, hogy ezeket mi tapasztaljuk, nem általánosítás, az elején is kiemeltem, hogy minden cica más, és lehet, hogy teljesen más szokásai vannak. Sőt! Ahonnan hoztuk a cicát, ott is másképp viselkedett. Tehát ezt is bele kell kalkulálni, hogy nálunk másként lesz. Elképzelhető, hogy este kilenckor már alszik, és csak reggel ötkor ébreszt fel, de sajnos azzal is számolni kell, hogy éjjel negyed 1- kor még gömbvillám módjára repeszt a szobák között, nem törődve azzal, hogy mi már esetleg szeretnénk aludni. De miért is törődne vele? Mi engedtük be a hálószobába, mert nem tudtuk, hogy ez mivel jár….Persze aki ezt bírja, nyugodtan engedje be a cicusát, csak ne lepődjön meg, hogy a 7- 8 órás alvása lecsökken 3- ra. Azóta tudom, hogy a cicák ilyenkor a legaktívabbak, és éjjelre nem árt kiengedni őket. Nos, mi ezt nem tudjuk megtenni, de egy hónap nem alvás után úgy döntöttünk, hogy az éjszakát nem tölti velünk. Megszakadt a szívem érte, de a békés együttélés alapja, hogy mindenki kipihent legyen, és jól érezze magát, hiszen mi nem töltjük utána a napot heverészéssel, neki pedig bőven van ideje kipihenni magát. Az első éjszaka szörnyűséges sirámai után megnyugodott, és a reggeli találkozónál nem győz hízelegni, dörgölőzni, dorombolni. Voltak olyan félelmeim, hogy majd biztos szétkapar mindent, vagy, hogy majd nem használja az almot, mert pont olvasom a Vérmacska című könyvet, ahol bizony Alfi kőkeményen visszavág gazdájának a kicsukásért. Szerencsére ilyen incidens nem történt, inkább hálásabb lett minden közösen eltöltött percért. Már külön alszunk, és mindenki boldog.

Nálunk bevált, hogy éjjel kicsukjuk, száraz ételt, és friss vizet adunk neki, ami reggelig elég.

A második dolog, amit sejtettünk, hogy a féltve őrzött kincseinket el kell pakolni, nehogy bajuk essen.

Olvastam erről is, és láttam videót is róla, és mindenhol az volt a megoldás, hogy tegyük el, ha nem akarjuk azt, hogy a cicánk útjába kerüljön. Azt viszont álmunkban sem gondoltuk, hogy az otthonos lakásunk egy börtönné változik szépen lassan, mert minden egyes nap más bizonyult érdekesnek, és azt vettük észre, hogy a falakról lekerültek a képek, a polcokról a dekorációk, a függönyöket felcsatoltuk, a virágok kikerültek. Szóval , aki rajong a minimál stílusért, és nem tudja, hogyan fogjon hozzá, hogy a lakását ennek megfelelően kialakítsa, fogadjon örökbe egy cicust, aki tökéletesen útba fogja igazítani.

Az a cél, hogy a lakást valamennyire úgy kell átalakítani, hogy megtaláljuk a középutat, hogy a cica is jól érezze magát, és mi is szívesen térjünk haza az otthonunkba. Mi ezt még gyakoroljuk, de egész jól kezd körvonalazódni a dolog.

Nálunk a konyha és fürdő – wc tiltott zóna, oda nem jöhet be, és ezt már egész jól meg is tanulta. Az elején mindig nyávogott, ha ezekbe a helyiségekbe bementünk, de megszokta, mert tudja, hogy mindig ki is jövünk onnan. Azért határoztunk így, mert első nap főzés közben elfordultam a fűszerekért, és mire visszanéztem, ott ült a lobogó gázláng mellett, és nézte, hogyan készül az ebédünk. Nekem ennyi elég volt, nem akartam, hogy bármi baja legyen, vagy belekotnyeleskedjen az ételbe, így a konyha megmaradt a kedvenc helyiségemnek a lakásban. Így viszont gondosan ügyelünk arra, hogy minden ajtó csukva legyen, mert a konyhában mérgező növények is vannak.

Amióta velünk van, sokkal jobban kell figyelnünk arra, hogy milyen programokat szervezünk, az életterünk beszűkült, mert még nem igazán mertük egyedül hagyni. Sokszor pedig olyan helyre megyünk, ahova nem vihetjük magunkkal. Kezd már ez is kialakulni, mert látjuk azt, hogy mennyit tud egyedül lenni baj nélkül.

Tényleg igaz az a mondás, hogy ha cicád lesz, a porszívó lesz a legjobb barátod.

Ez bizony így van. Először nem is vettem észre, hogy mennyi szőrrel jár a cicatartás, aztán szembesültem vele, és azóta sokkal többször porszívózok, takarítok. Nem beszélve az alomról, ami nálunk az előszobában került elhelyezésre. Olvastam, hogy nem jó olyan helyre tenni, ahol nagy a forgalom, de nálunk nem okoz gondot, első perctől kezdve használja az almot.

A megfelelő alom megtalálása is egy küzdelem volt. Cicás csoportokban jártam utána annak, hogy most komolyan mindig zacskózni kell a terméseit??? Utána be a kukába, és mások meg szagolják a bűzt, amíg nem viszik el a kukát? Nekem ez óriási probléma volt az elején. Aztán rátaláltunk egy bió cicaalomra, amit bele lehet dobni a wc- be is, lebomlik, és nem dugul el tőle.

Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikket, és nem ment el a kedved, hiszen ez mind eltörpül a sok mókás pillanat mellett.

 

 

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.




Te mit gondolsz erről? :)