Otthon

Fa, kő, agyag, fém – hogyan dekoráljuk velük otthonunkat?

A francia vidéki otthonokban a tájból, természetből merítik az ötleteket az anyagok esetében is.

A kő, a fa, a fém, és az agyag fontos alapeleme a lakásbelsőknek. Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, hogyan érdemes ezeket beilleszteni a tervezésnél az otthonotok kialakításakor, hogy ilyen mesés hangulatot érjetek el.

A fa annyira fontos eleme ennek a stílusnak, hogy az épületszerkezetek mellett az ajtók, ablakok, zsalugáterek, falburkolatok, szegélylécek, beépített bútorok is fából készülnek. Ezeket a felületeket leginkább festik, és csak néha pácolják. A gerendákat szintén festhetitek, vagy pácolhatjátok.

Ha szeretnétek ilyen lakásbelsőt kialakítani, akkor dióból, cseresznyéből, tölgyből, bükkből érdemes, mert Franciaországban a bútorok és a berendezési tárgyak leginkább ezekből készülnek. A mahagóni és a juhar ritkábban van jelen. A fát használjátok fel a parkettához, hajópadlóhoz is! A padló mindig természetes hatást keltsen, érdemes ezt is mázolni, pácolni, vagy viasszal kezelni! Ezeket a gyönyörű felületeket kár lenne eltakarni, ezért nem is nagyon találkozunk padlószőnyeggel. Válasszatok inkább kisebb szőnyegeket, amik illenek a szoba hangulatához, és engedik érvényesülni a padlót!

Használhatjátok a másik nagyon népszerű padlóburkolót, a kőlapot! Ezekről azt kell tudni, hogy  eltérő színűek lehetnek, attól függően, hogy fűrészeléssel alakítják a felületét, vagy polírozással. Mivel a franciák a természetes dolgokat részesítik előnyben, ezért jobban szeretik a kézzel készült, egyedi köveket. Ezek egy kicsit érdesebbek.

A terrakotta burkolatok egész Franciaországban közkedveltek, mert az agyag mindenhol megtalálható. A terrakottát a rómaiak használták először, és azóta is változatlanul hagyományos formában készítik őket: téglalap, hatszög, négyzet alakban. A kisebb méretű mázas kerámialapokat falburkolatként is használhatjátok, de fordítva is. Ha van rá lehetőségünk, olyat érdemes választani, amire foltokban viszik fel a mázat, és így bukkan elő az agyag eredeti felülete, ez a legszebb.

A francia vidéki stílus szerves része a fémtárgyak használata. Ezt bevihetjük a konyhai kiegészítőkkel, a kilincsekkel, ablakrácsokkal, székekkel, asztalokkal, lépcsőkorlátokkal. Nagyon jól mutat a kővel, vagy bontott téglával. Azok közé tartozom, akik szeretik feketén is, fehérben is, türkiz színben is ezt az anyagot.

Betonból is készíthetünk bútorokat, ez viszonylag új burkolóanyag, aminek a felületét lakkozzák, csiszolják. A betont le is festhetitek, így még jobban illeszkedik a többi berendezéshez. Kifejezetten tetszenek a beton mosogatószekrények, amin van egy szép, megmunkálatlan faajtó vaspánttal.

 

Ki tudnátok hagyni bármelyik elemet is ezek közül? Vétek lenne! Tökéletes harmóniában vannak egymással, és annyira otthon érezzük magunkat, ha ezek a természetes anyagok vesznek bennünket körül.

 

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!