Otthon

Hogyan alakíts ki francia vidéki stílusú nappalit?

Mi az, ami a francia vidéki otthonokról biztosan nem jut eszünkbe? A merev, tolakodó, harsány, túlzsúfolt jelzők távol állnak ettől a mesevilágtól. Annál inkább a kényelem, a nyugalom, és a kifinomult ízlés jellemzi ezeket a tereket. Itt a nappali kiemelkedő szerepet tölt be. A franciák valahogy értenek ahhoz, hogy a kényelmet, a pihenést, a szórakozást úgy ötvözzék ebben a helyiségben, hogy hangulatos legyen, és minden igényt kielégítsen.

Ha ilyen stílusban szeretnénk berendezni a nappalinkat, válogassunk antik bútorokat, és ha valamilyen új bútort szerzünk be, az se legyen hivalkodó, inkább hagyományos darab, ami egyesíti a régit és az újat!

Fontos alapelv, hogy inkább ne vásároljunk háromrészes ülőgarnitúrát, és figyeljünk arra, hogy a kanapé stílusa köszönő viszonyban se legyen a fotellel, amit oda választunk!

A kanapéból érdemes semleges színűt választani, amit viszont feldobhatunk steppelt takarókkal, kicsit hangsúlyosabb színű plédekkel, párnákkal. A steppelt takarókat a nappaliban is szeretik használni, mi is letakarhatjuk vele a kanapé háttámláját!

Ha igazán franciás kanapét szeretnénk, akkor vadásszunk magunknak olyat, aminek a kartámasza csigavonalban végződik!

Ha szeretnénk még otthonosabbra alakítani a helyiséget, akkor a falba építhetünk egy kis kuckót, és azt is kipárnázhatjuk, így lesz még egy harmadik fotel a szobában, ami a fentiek alapján tényleg teljesen különbözik a kanapé stílusától.

A nappali fontos kelléke a karosszék, amit könnyen tudunk ide- oda cipelni, mozgatni a szobán belül. Legyen kényelmes, amiben olvasni, lazítani is tudunk egy fárasztó nap után, de ha éppen társasozni van kedvünk, vagy bekuckózni egy meleg kakaóval, akkor is tökéletes alapdarab legyen! Személy szerint én szeretem, ha van hozzá egy kis lábtartó, hogy ne az asztalra tegyük fel a lábunkat.

A francia otthonokban megtalálható még egy elegáns, széles ülőfelületű bútordarab a chaise à la reine, ami párnázott háttámlájával tökéletes kényelmet nyújt, és a karfáján is van egy párnácska. Ha egy ilyet megkaparintunk magunknak, stílusosan tudjuk berendezni nappalinkat.

Válasszunk egy szép faasztalt a helyiségbe, és tegyük franciássá nádfonatos székekkel!

A francia vidéki stílusú nappalink elengedhetetlen kelléke az armoire, ami a lakás több helyiségében is megtalálható. Ez egy magas, szekrény, amit fafaragással díszítenek, tömör ajtókat szerelnek rá, de a polcos, nyitott változata is rendkívül népszerű. Ebbe rakhatjuk a könyveinket, vagy a nagyitól örökölt porcelánokat. Fessük le valamilyen vízbázisú festékkel szép, visszafogott színűre, de lakkozhatjuk, pácolhatjuk is!

Tipp: Különleges hatást érhetünk el, ha a világosra festett nyitott szekrényt egy nyers kőfal elé állítjuk be.

A nappaliban még elhelyezhetünk egy színben passzoló komódot, amit szintén fessünk le!

A padlót itt is természetes anyagból készítsük el, csináltassunk hajópadlót, vagy terrakotta, vagy kőpadlót! Ne rakjunk nagy szőnyegeket, mert az elveszi a gyönyörű padlótól a figyelmet, nem mutat jól ezekben a nappalikban! Válasszunk kisebbeket, apró mintával , vagy egyszínben! 

Egy tekintélyes csillár varázslatos hangulatot teremt a szobában, érdemes ebből egy szép darabot beszerezni, amit akár le is festhetünk, de meghagyhatjuk eredeti állapotában is.

A természetes hatás eléréséhez használjunk lenvászon anyagot, vagy francia angint!

A francia nappalik híresek arról, hogy nem sok színt alkalmaznak. Semleges színeket használnak a falakon, fafelületeken. A természet színei pedig szintén megjelennek. A fenyő zöldje , a szép sárga kukorica, vagy a tavaszi ég kék színe remek kiegészítés a helyiségbe. Ha bővebben szeretnétek a színekről olvasni, nézzétek meg ezt a bejegyzésemet, ahol részletesen elolvashatjátok, milyen színvilág jellemző a francia vidéki otthonokra!

 

Mérték és arány a fontos, a gondos mérlegelés, hogy a megfelelő bútorokat válogassuk össze, ne legyen zsúfolt a tér, alkalmazzuk a szokásos  „ a kevesebb több „ alapelvet!

 

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!

 

 




2 hozzászólás

Te mit gondolsz erről? :)