Recept

Ez a 6 érv meggyőz, hogy otthon készíts töpörtyűt

Végre eljött a töpörtyű sütögetés ideje, ilyenkor mindig rájövök, hogy miért szeretem az őszt, vagy a közelgő telet. Aki diétázik, ne is olvassa tovább ezt a bejegyzést, mert tele lesz kalóriával! 🙂 Aki viszont azt az elvet vallja, hogy egy kicsi nem árt, és nem akar lemondani róla, bátran vesse bele magát! 🙂

23134702_1468061659929881_1886442616_o.jpg

 

23158377_1468061669929880_709114689_o.jpg

Régóta várom már, hogy otthoni körülmények között elkészíthessük ezt a női töpörtyűt. Igazi csajos, vékony , ropogós, és gyönyörű sötétbarna. Azt elárulom, hogy a zsírszalonna beszerzése azért némi gondot jelentett, ugyanis a húsboltban úgy néztek rám, mintha a Holdról jöttem volna, mikor megrendeltem az alapanyagot….Korábban máshonnan történt a beszerzés, de most úgy gondoltuk, újítunk. Sejthettem volna, hogy nem megy ez olyan könnyen, mert a kövesztett szalonna alapanyagának megvásárlásánál is ezt tapasztaltam. De lassan megszokják, hogy mi csináljuk meg magunknak. 🙂

23157998_1468061663263214_764766397_o.jpg

Lássuk miért érdemes otthon elkészíteni:

  1. Remek móka, és kikapcsolódás az egész család számára. Igazi csapatmunka, mert jelen kell lenni mellette szinte végig. Együtt felkockázni, kevergetni, kipréselni. Olyan, mint egy nyári bográcsozás. Összehozza a családot. 🙂
  2. Kevés eszközzel, és viszonylag olcsón megvalósítható. Szükség van hozzá egy óriási fazékra, egy zsírosbödönre, ami úgyis van a padláson, és még nem festettem, és dekupázsoltam le, egy krumplinyomóra, legalábbis mi évek óta ezzel préseljük, egy jó éles késre, egy nagyobb fakanálra, sóra, kis tejre és persze zsírszalonnára.
  3. Isteni illat terjeng a konyhában sütés közben. Kicsit olyan érzés, mint amikor palacsintát sütök, már az illattól kidagad a hasam, ami lehet, hogy nem is olyan nagy baj…Az a szerencse, hogy mire kihűl, megéhezem, és leküldöm a gyomromba egy jó nagy szelet kenyér társaságában. 🙂
  4. Egy ideig el leszel látva igazi, friss házi zsírral. Az 5 kg zsírszalonnából egy kis bödön majdnem megtelt. De persze a fazék alján is hagyni kellett, mert hát azt ugye jó még melegen egy kis kenyérrel kitörölni.:-)
  5. Kis lakásban, panelban is kivitelezhető. Tévhit , hogy csak falun lehet töpit készíteni disznóvágáskor. Bátran kísérletezzetek picike konyhában is, csak takarjátok le a padlót, mert nyomás közben fröcsöghet a zsír! Aki nem hiszi, járjon utána!:-)
  6. Olyanra sütöd, nyomod ki a töpit, amilyenre Te akarod. Nálunk szerencsére mindenki ezt a verziót szereti, nem pedig azt a hatalmas, és világos színű zsírkockát. Évek óta így készítjük, és mindig nagy sikere van.

 

Következhet a kolbásztöltés!

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!




Te mit gondolsz erről? :)