Recept

Mit főzzek ma? Gyors menü a hétköznapokra

Az egyik legjobb dolog ebben a menüben, hogy hamar elkészül, mert amíg az egyiket csináljuk, addig fő vagy sül a másik, és nincs malmozós idő. 🙂 A másik, hogy általában ezekből az alapanyagokból mindig van itthon.

Zöld leves:

     

Hozzávalók:

  • zöldségek / ami van otthon, hagyma, fokhagyma, paprika, sárgarépa, zeller, krumpli, borsó, zöldbab /
  • 1 db leveskocka
  • bors

Elkészítése:

Nagyon egyszerű leves, de annál finomabb, ezt garantálom! A megpucolt zöldségeket tedd fel főni , ha mélyhűtött zöldséget is használsz, rakd bele azt is, és  ízesítsd kedved szerint sóval, borssal, persze lehet bele extra fűszereket tenni, de én most egy tök sima levest kívántam. Miután megfőtt, mehet is a turmixba! Onnan pedig a tányérodba! Piríts hozzá szotyit, vagy tökmagot, nekem most szotyi volt itthon, azzal szórtam meg. Ha valaki még krémesebben szereti, adhat hozzá tejszínt. Nálunk így is villámgyorsan elfogyott. 🙂

 

Rizses gombapaprikás:

Hozzávalók:

  • rizs / lehet barna is, nekem most az nem volt /
  • gomba / legjobb friss gombából, de én a konzerveset is szeretem, bár nem mindegyiket /
  • kókuszolaj
  • paprika
  • hagyma
  • fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • petrezselyem

 

Elkészítése:

A rizst egyszerűen megfőzöm. Nem komplikálom túl, fél bögre rizst megfőzök egy bögre vízzel, sóval. Fedő alatt, 20 percig fő, és sosem keverem meg. Közben el is lehet kezdeni a hagymát pirítani egy kis kókuszolajon. Más olaj is jó, nem kimondottam kókuszolaj kell bele, de én szeretek ezzel főzni. Hozzáadom a fokhagymát, és teszek hozzá egy egész paprikát, mert imádom, ahogy belefő az íze. Amikor már üveges, és jó illata van, mehet bele a gomba. Kicsit pirítom, fűszerezem, majd felöntöm vízzel. Ha már úgy látod, hogy kész /kb. fél óra, bár ez nálam mindig több idő, mint kéne/, akkor teheted is turmixba, majd öntheted rá a rizsre! Nem tettem bele tejfölt most, de azzal is lehet csinálni, én mindenhogy szeretem. Turmixolni nem is kéne, én is csak azért szoktam, mert nálunk nem mindenki szereti, ha darabos. Ha meg mégis marad egy kevés, úgyis leturmixolnám, mert isteni finom melegszenya krém lesz belőle. A tetejére szórhatsz petrezselymet, és lehet hozzá uborkát, zöldparadicsomot, vagy valami szimpi savanyúságot majszolni.

 

Narancsos – csokis szelet:

Télen nagyon szeretem ezt az ízkombinációt, valahogy mindig ilyenkor kívánom meg. Szerintem érdemes inkább egy narancsot jó alaposan megmosni, és annak a héját belereszelni a sütibe, mert ezek a zacskós változatok nem hozzák ugyanazt az élményt. Kipróbáltam, de nekem nem jött be.

Hozzávalók:

  • 125 g teljes kiőrlésű liszt
  • 125 g búza fehérliszt
  • 125 g cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek holland kakaópor
  • 250 g vaj
  • 3 tojás
  • narancshéj

Elkészítése:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, és a cukrokat is a vajjal, tojással. Belereszeljük a jó alaposan megmosott narancsot, és mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegítve, 180 fokon kb. 40 percig szoktam sütni. Hidegen vágom csak fel. Azt imádom benne, hogy a teteje ropogós, belül pedig puha, omlós, és a csoki meg a narancs találkozása leírhatatlan… 🙂

 

Ha gyors menüre vágytok, és épp kihagynátok a húst, készítsétek el! Jó étvágyat!

 

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!