Otthon

Ennyire egyszerű? Így válassz virágot a kertedbe!

Ha megkérdezik tőlem, hogy mi az igazi, hamisítatlan vidéki virágoskert receptje, milyen virágokat ültessen az, aki egy ilyen udvart szeretne magának, azt válaszolom, hogy csak kövesse azt, amit a szíve diktál, na meg az orra.

Az, hogy ki milyen virágot ültet a kertjébe, nagyon egyénfüggő. Ha azt mondom, tegyél muskátlit a teraszra, mert az olyan vidékies, lehet, hogy azt válaszolod, hogy utálod az illatát. Ha azt javaslom, hogy ugyanezért ültess sok levendulát, elképzelhető, hogy azt reagálod, ki nem állhatod a lilát. Szerintem nincs olyan recept, hogy ezeket a virágok illenek egy tipikus vidékies kertbe. Miért nincs? Mert mindannyian mások vagyunk!

A muskátlit egyébként én nagyon szeretem,

ezen belül is a vadmuskátli a kedvencem, ami remekül passzol egy régi vödörhöz, kiegészítik egymást. De rakhatod egy fából kivésett kaspóba is, vagy az ablakba.

 

Vidd bele inkább a személyiségedet!

Ha rajongsz a leánderért, de azt hallod, hogy az nem való egy country kertbe, mert inkább egy mediterrán otthonban a helye, csak ültess bátran, hiszen tudod „vidékiesíteni”, tudod olyan kaspóba tenni, amitől teljesen egyedi lesz! Sőt, ha mindegyiket másba teszed, nagyon különleges kertet kapsz. Egy kézzel festett cserépedény, egy régi bödön, egy kopott fazék tökéletes otthont adnak a leandernek.

A leander az én szívemben különleges helyet foglal el, évek óta nevelgetem őket, október végén elbúcsúzom tőlük, bemenekítem őket a pincébe, tavasszal pedig együtt örülünk a melegnek. Nagyon boldog lennék, ha egész évben az udvaron tudhatnám őket! Bocsi rózsák, de nekem a leander a virágok királynője!

Az én kertemben a levendula alapelem, nem is tudom elképzelni nelküle a nyarat. A levendulát teheted sziklakertbe, vagy járda mellé, és amikor a nyári szellő belekap, csodás illatot hoz magával. A levendulával még kézműveskedni is tudsz, szörpöt, sütit , illatpárnát is készíthetsz belőle, vagy csak megszárítod, és beleteszed a konyhádba. Hamarosan jön a szezon, lehet aratni!

A varjúháj szintén jól mutat szegélyként, nemcsak akkor, amikor virágzik, hanem zölden is. Akkor olyan zsenge, friss, hogy teljesen feléleszti a kerted.

A rózsát felfuttathatjuk, és illatozhat a fejünk felett, keretet adva egy kis pipázónak, ahol ebéd után piheghetünk. Rózsafát is választhatunk, aminek a metszésére figyeljünk, bár én kifejezetten szeretem, ha nem szabályos gömb alakúra van nyírva.

Nekem nagy szerelem a maga egyszerűségével a margaréta is, amivel legszívesebben az egész hátsó kertet beültetném, tündéri kis virág, imádom!

kramanc tanya margareta

 

Na jó, nálam még a borostyán is bejátszik, nekem a kert nem kert nélküle! Imádom metszeni, formálni!  Itt láthatjátok, ahogy nyírom.

A kövirózsa szintén kihagyhatatlan nálam, mindent kibír, ezért hatalmas elismerés jár neki!

 

A legfontosabb, hogy olyan virágokat válasszunk, amiket biztosan tudunk gondozni, és amik leginkább illenek a személyiségünkhöz! 

 

Nálad milyen virágok vannak a kertben?

Képek forrása: pixabay.com és saját




Te mit gondolsz erről? :)