Schildusz

6 tipp a lelki egészségért

Ha ti sem tudtok mindig pozitívak lenni, és nem tudjátok, hogyan induljatok el, de szeretnétek tenni valamit a lelki egészségetek érdekében, nézzétek meg ezt a videót! Sokat gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e a személyes tapasztalataimat a lelki egészséghez vezető utam kapcsán, amin szépen lassan bandukolok, mert valljuk be, elég személyes téma. Aztán eszembe jutott, hogy ha már csak egy ember elvisz magával valamit ezekből a tippekből, már megérte „kiteregetni”.

Az öngondoskodás nagyon fontos a lelki egészségünk szempontjából,

ehhez hoztam tippeket. Nekem ezek beváltak, és sikerült beépítenem őket a napi rutinomba. A vidéki élet pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még jobban befelé tudjak figyelni.

Azt gondolom, nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy mindenkinek más válik be,

és ez sajnos idő, és rengeteg türelem, amíg az ember kitapasztalja, hogy neki mi a legjobb, mivel tudja a legtöbbet tenni a saját lelki egészsége édekében. Az út tényleg hosszú, ne akarjátok megspórolni, mindig lesz mit tanulni, de nagyon izgalmas ez a folyamat! Az én tippjeim között van olyan, amit majnem két éve gyakorlok napi szinten, és van, amit fél éve kezdtem el beépíteni a napi rutinomba, ezért is mondtam, hogy ne egyik napról a másikra várjátok a változást!

Itt olvashatjátok az én tippjeimet:

 

1. Korán kelek – ez lehet, hogy elcsépelt, de nekem nagyon sokat számít,

ezért vezettem be, hogy két órával munkakezdés előtt kelek fel. Így van időm nyugodtan felkészülni a napra, meg tudom csinálni azokat a dolgokat, amik esetleg estéről elmaradtak, és van olyan, hogy ilyenkor készítek videókat is, gyűjtök ötleteket, képeket szerkesztek. Nagyon jó egyébként valami kreatív dologgal kezdeni napot, ez már egyből  pozitív töltetet ad.

 

2. Meditáció – reggelente mindig megcsinálok egy 10-12 perces mediátciót,

ami segít abban, hogy kicsit ellazuljak. Próbálom másik napszakba is beiktatni a mediációt, de ez még nem vált rendszeressé. Rengeteg idő kell ahhoz, hogy ezt élvezni lehessen, s ezt teljesen őszintén mondom. Évekkel ezelőtt próbálkoztam vele, de akkor nem jártam sikerrel, valószínűleg nem gondoltam rá úgy, ahogy most, nem gondoltam, hogy ha rendszeresen végzem, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb leszek.

 

3. Ima – mivel én hiszek Istenben, ezért szoktam imát is mondani.

Ezt a reggeli meditációm után teszem, amikor elmondom a gyerekkoromban megtanult reggeli imát, és kérem a JóIstent, hogy vigyázzon a szeretteimre, és fogja a kezünket mindig. Templomba nem járok, mégis sokszor dúdolgatom a szintén gyerekkoromban berögzült énekeket, amiket Anyukámtól hallottam, és megtanultam. Sok nehéz helyzetben segítettek már rajtam! Ha ti nem Istenben hisztek, vagy nem így hívjátok, teljesen mindegy szerintem, de nagyon sok erőt tudunk meríteni abból, ha valamiben hiszünk.

 

4. Indulómajdnem két éve része a mindennapjaimnak a kis verses indulóm.

Ahhoz kapcsolódik,hogy új munkahelyem lett, ami merőben eltér az eddigiektől, sokkal nagyobb felelősséggel jár. Mivel egyáltalán nem hittem magamban, nem hittem abban, hogy képes vagyok ezt a feladatot megcsinálni, kénytelen voltam reggelente valamivel felturbózni az agyam, hogy el tudjam hinni, képes vagyok rá, meg tudom csinálni. Ennek a lényege az, hogy olyan dolgokat mondogatok rímes formában, amik elősegítik azt, hogy bízzak magamban, bízzak a saját képességeimben. Annyira szeretem ezt az indulót, hogy mindig tovább szövöm, és az éppen aktuális céjaim is helyet kapnak benne. A legjobb tükör előtt verselni, mert akkor látom is magam,  de sokszor előfordul, hogy munkába menet mondom el. A verses formát azért alkalmazom, mert így jobban berögzül az agyamba, és ha követtek, tudjátok rólam, hogy szeretem a verseket.

 

5. Pozitív cetli – ezek a kis cetlik szintén hozzájárulnak ahhoz,

hogy ha valami rossz gondolat kerít hatalmába, csak ránézek a kis irományomra, megkérdezem magamtól, hogy ez most fontos,és érdekelni fog engem ez 5 évmúlva? Magyarán: érdemes ezen felhúznom magam? Általában az a válasz, hogy nem. Mégis még így is nehézséget okoz elengedni, de sok gyakorlással ez is működik. Sokszor van, hogy nem cetlit írok, hanem a tenyerembe rajzolok egy napocskát egy mosolygó fejet, vagy csak ráírom, hogy „pozitív vagyok”, és így tényleg velem van egész nap.

 

6. Megerősítések – ez valamennyire kapcsolódik az előbb emlíett cetlis megoldáshoz,

csak ez hallás útján működik leginkább szerintem. Számos hanganyag kering az interneten pozitív megerősítések témában. Az én javaslatom inkább az, hogy fektessünk bele időt, energiát, és írjuk meg a sajátunkat,majd mondjuk fel a telefonunkra, és így bármikor le tudjuk játszani, bárhol vagyunk.Nekem ez bevált, és valahogy jobban elhiszem, mert a saját hangomat hallom. Érdemes kipróbálni!De ha nem akartok ezzel foglalkozni, akkor próbáljátok megtalálni a sok hanganyag között azt, ami leginkább közel áll hozzátok!

 

Sok más dolog is rettentő fontos a lelki egészséghez vezető úton, ilyenek például, hogy mozogjunk rendszeresen, együnk egészsges ételeket, vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akiket szeretünk, és akik szeretnek bennünket, és mindig csináljunk valamit, ami feltölt, amiben örömünket leljük!

 

A hangsúly a rendszeres gyakorláson van,

mert csak így fog beépülni a napi rutinunkba,és csak így tudunk egy pozitív változást elindítani az életünkben.

 

 

Remélem, hogy tudtam segíteni ezekkel a tippekkel, és lesz olyan közöttük, amit kipróbáltok!

Írjátok meg, ti miket tesztek, hogy jól érezzétek magatokat a bőrötökben!

 

 




Te mit gondolsz erről? :)