Schildusz

222 éves lenne idén a nagy újító, Michael Thonet

Felettébb érdekesnek találom szinte már beteges vonzódásomat a Thonet- székekhez, annak ellenére, hogy utálom a tömegbútorokat, és tudjátok rólam, hogy az egyedi megoldásokat részesítem előnyben. Itt mégis kivételt teszek, mert a hajlított bútor szerelmese vagyok. Ebben a bejegyzésben megismerhetitek Michael Thonet munkásságát, és megmutatom azt is, hogy nálunk miként van jelen az Ő híres hajlított bútora. Sokszor eszembe jut, hogy szegény forog –e a sírjában, amikor ilyen átalakításokat lát, vagy inkább boldogsággal tölti el, hogy ekkorát alkotott. Reméljük a legjobbakat! 🙂

 

Korszakalkotó találmánya a hajlított bútor, aminek köszönhetően elsőként gyártott olcsó tömegbútort.

Michael Thonet 1796 –ban született Németországban,  és  1819 –ben kezdett önállóan működni, mint bútorasztalos. 1830- ban kezdett el kísérletezni, hogyan tud bútoralkatrészeket vastag furnírszeletekből hajlítással létrehozni. Milyen jó, hogy elkezdte, mert így most van egy csodás hintaszékünk, amit imádunk!  1841 – ben szabadalmazzák eljárását. Egy kiállításon megismerkedik Metternich herceggel, aki rábeszéli, hogy költözzön Bécsbe. A Liechtenstein – palotának dolgozik, így nem tud koncentrálni technikájának kifejlesztésére, csak 1849 –ben lát hozzá ténylegesen. Technikájának legfontosabb része, hogy gőzöléssel teszi hajlíthatóvá a fát, ami általában bükkfát jelentett. Egy londoni világkiállításon bronzérmet nyer hajlított bútoraival, ezek után pedig még több kiállításon megjelenik. Később fiaira bízza a céget, de Ő is aktívan részt vesz a munkában.

 

A székek olyan népszerűek lesznek, hogy Franciaországba, és Dél- Amerikába is szállítanak belőlük. 1871- ben bekövetkezett haláláig több,  mint 4 millió darab bútort gyártottak. Ebből gondolnátok, hogy mennyi volt csak a szék? Nem semmi, 3,5 millió darab!

Thonet igazi újító, székeivel szembeszáll az eklektika kuszaságával.

Annak ellenére, hogy rengeteget eladnak bútoraiból, mégis lenézik a 20. század elején ezeket a jellegzetes formákat.  A háború után, amikor kezd kibontakozni a modern építészet, bizony  már szívesebben választják az építészek ezeket a bútorokat lakásbelsők kialakításához.

A Thonet- bútor ma is nagyon népszerű, sőt egyre többen alakítják át, és fedezik fel akár más  funkcióját, amivel különleges hangulatot érhetnek el otthonukban.

 

 

 

 

 

Nálunk szintén virágtartóként élik vidám életüket, és feldobják a teraszt, udvart.

 

Nálatok is lapul egy – egy Thonet – szék ?

 

Forrás: Kaesz Gyula: Ismerjük meg a bútorstílusokat

Wikipédia

Pinterest

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!




Te mit gondolsz erről? :)