Otthon

Szerinted is ez a 7 dolog az otthonos előszoba titka?

Előszoba. Hm… A napokban elgondolkodtam rajta, hogy ezt az egész előszoba – kérdést eddig teljesen rosszul közelítettem meg. Feltettem hát magamnak a kérdést, hogy miért is van ez a negatív érzésem, ha az előszoba szót meghallom? Mindig egy sötét, komor, teljesen barátságtalan lyuk, és egy hosszú folyosó tárul elém, és nem tehetek róla, de nagyon rossz érzéssel tölt el. Ennek megfelelően sosem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget egyik eddigi lakásunkban sem, valahogy egyszerűbb volt átlépni ezen a témán. Szerintetek mitől lesz egy előszoba otthonos? Mitől érezzük azt, hogy jó belépni a lakásba? 

Ha belegondolunk, itt jön az első benyomás, amikor belépünk valakinek az otthonába, és ha ez egy sötét lyuk, vagy egy aprócska tér, már ott feszengve érezzük magunkat, és lehet, hogy inkább kifelé vennénk az irányt. 🙂

 

Lássuk mi az a 7  dolog, ami fontos egy előszoba kialakításakor!

 

Tükör

 

Lehet kapni olyan fogast, ami már eleve tükrös, bár én ezt annyira nem szeretem, mert szerintem elkerülhetetlen, hogy a kabátok belelógjanak, és akkor nem látjuk magunkat, mindig csak igazgatni kell a ruhákat. Ezért jobbnak tartom, ha egy külön falra kerül, ahol megfelelően érvényesülhet, és mi is meg tudjuk szemlélni magunkat.

Fogas

 

Itt aztán kiélhetjük a kreativitásunkat, ha szívesen barkácsolunk, mi magunk is elkészíthetjük. Hangulatos lehet kovácsoltvasból, régi raklapból, kis porcelánfogantyúkkal, egyedi megoldásokkal.

 

Pad

 

Gyerekkoromban nem volt semmi ülőalkalmatosság az előszobában, ezért nekem teljesen természetes, hogy állva veszem fel a cipőt, és nagyon furcsa volt először szembesülnöm azzal, hogy valakinek pedig az a megszokott, hogy szép kényelmesen, ülve bújik bele a lábbelibe. 🙂 Választhatunk ládát is, tehetünk rá egy szép kis anyaggal bevont szivacsot, a belsejét pedig használhatjuk tárolásra. Szerintem itt is fontos, hogy ahova leülünk, ott ne lógjanak a kabátok a nyakunkba, tehát ha megoldható, akkor ellentétes falon legyen a pad és a fogas, nem úgy, mint ezen a fotón. Nagyon mutatós így, de én azt gondolom, hogy nem életszerű.

 

Asztalka

 

Ha megjövünk valahonnan, csak leszórjuk a kulcsot a kis asztalra, ami vár az előszobában, szerintem ez mindenképpen praktikus. Érdemes valamilyen kisebb, kecsesebb darabot választani, hogy szellős maradjon a helyiség. Túldekorálni nem kell, mert ha egy nagyobb vendégsereg jön, a forgolódás, tolongás közepette le is verhetik a vázát, cserepet.  Itt is érdemes a „kevesebb több” elvén elgondolkodni. Ha kisebb a tér, választhatunk egy egyszerű polcot is az asztal helyett, amin ezeket a csetreszeket tudjuk tárolni.

 

Cipőtartó

 

Őszintén megmondom, hogy nem vagyok oda ezekért, jobban szeretem, ha csak azok a cipők vannak kint, amiket éppen használunk a mindennapokban. Lehet szép, többfunkciós tárolókat is beszerezni, ha valaki nem akar lemondani róla, de akár olyan padot is választhatunk, aminek az aljába be tudjuk tenni őket.

Világítás

 

Itt is az erős fényeket szeretem, jó, ha nem kell tapogatni, ha az ember megtalálja a saját kabátját, és nem bújik bele véletlenül a gyerekébe hajnalban. 🙂 

Milyen jó, ha az előszobába is besüt a napocska, és nappal nem kell villanyt kapcsolni!

Ahol nagy a belmagasság, nyugodtan lehet ezt a képen látható megoldást is alkalmazni, szerintem nagyon jól mutat előszobában is, és hatalmas fénye van. Nálunk a nappaliban is ilyen csillár tündököl, és igazi fényfürdőben van részünk, amikor felkapcsoljuk. 🙂

 

Színek

 

A sötét előszobáról visszamaradt emlékeim miatt mindenképp a világos színeket részesítem előnyben.

A padló lehet sötét, vagy sötétebb. A szőnyeget sokan feleslegesnek tartják ebbe a helyiségbe, de ha valakinek tetszik, és tud rá figyelni, hogy mindig tiszta legyen, akkor hajrá! 🙂 Szerintem egy kis rongyszőnyeg tökéletes ide, amit mindig ki tudunk rázni. Kicsit megtöri a padló ridegségét, és otthonosabbá alakítja a teret.

 

 

Nálatok mi teszi otthonossá az előszobát?

 

Képek forrása: Pinterest

 

 

 




Egy hozzászólás

  • Éva Paróczai

    Okos tanácsok, csak az első mondatokban is leírod, hogy az előszoba szűk, sötét, hosszú (van mikor ráadásul rövid) barátságtalan folyosó. Akkor ennyi minden hogy fér el ott? Tudnánk hogy mi minden kellene bele, hogy barátságos legyen, elsősorban tér!!!!Amíg ez hiányzik,próbáljunk a realitásokban gondolkodni és ehhez adni megvalósítható ötleteket.

Te mit gondolsz erről? :)