Otthon

Így szárítom a fűszernövényeket itthon

Ez az első év, hogy úgy igazán kipróbáltam a fűszerek szárítását. Tavaly is akasztottam a garázsba két csokor petrezselymet, de annyi porolás volt ott már ősszel is, hogy inkább kidobtam. Nem jutottam el a lemorozsolásig. Ha kíváncsiak vagytok rá, milyen tartót készítettem a fűszereknek, és hol fogom szárítani őket, nézzétek meg! A videót a bejegyzés végén találjátok!

Nagyon sok fűszernövény van a kertünkben, szerettem volna sokfélét, hogy minél kevesebbet kelljen a boltban vásárolni. A bazsalikom nagy kedvencem lett, de abból már nem volt olyan állapotú, amit nyugodt szívvel le tudtam volna szedni, hogy eltegyem télre. Ami még van rajta, az épp elég lesz egy pizzára.

Szedtem oregánót, kakukkfüvet, mentát, citromfüvet, snidlinet, rozmaringot, petrezselymet.

kramanc tanya fuszer2

 

A snidlinggel kapcsolatban teljesen tanácstalan voltam, hogy is kell szárítani, mert picit kilóg a sorból. Attól féltem, ha nagyon meghúzom a madzagot, szétroncsolom. Rozmaringot is szedtem, bár mivel örökzöld, így télen is rendelkezésemre áll, és én örülök annak, ha frissen tudok szedni belőle majd a hidegebb évszaban is.

Petrezselymet viszont bőven arattam, mert abból viszonylag sokat használok.

Miután betakarítottam az összes növényt, amit szerettem volna, kerestem egy faágat, ami egy picit görbe, és erre felfűztem a növényeket.

A növényeket egyelőre a sufniban helyeztem el, mert ott jár a levegő. Elképzelhető, hogy átkerülnek majd a garázsba, attól függ, milyen gyorsan száradnak. Ha sikerrel járok a lemorzsolást illetően, azt is megmutatom majd, hogyan tárolom őket a konyhában.

A fűszernövények leszedése, kötözése, felfűzése felér egy terápiával, ezt is receptre kéne felírni.

Teljesen kikapcsoltam közben, nem foglalkoztam semmivel, jó érzés volt belemerülni, és látni a lelki szemeimmel, hogy mi lesz majd belőle.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha épp nyugtalanok vagytok, aggódtok valami miatt, akkor menjetek ki a kertbe, és arassatok, takarítsatok be! Persze, ha még van mit. Ha nincs, akkor csak élvezzétek a természetet!

kramanc tanya fuszer1

kramanc tanya fuszer

 

Ti hogyan szárítjátok a fűszernövényeket? Írjátok meg, milyen módszer vált be!

 

A videót itt tudjátok megnézni!

 

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.

Minden jog fenntartva. A videó bármely részletének felhasználásához előzetes írásos hozzájárulás szükséges!

 




Te mit gondolsz erről? :)