Régiből újat

Kopott bödönből menő dekoráció

Mielőtt belép valaki egy lakásba, szereti, ha már a bejáratnál beleütközik valami egyedibe, ami sokat elárul a ház lakójáról. Jómagam odavagyok a bödönökért, ezért is neveztem el őket. Mikor vendégek jönnek, Ödönkéim már kint üdvözlik őket. Szeretem cserélgetni, variálni, mindig másik van a bejáratnál. 🙂

Fogadjátok szeretettel: Bödön Rózsit, London Ödit, Levendula Ödönt, Párizs Bödit, és Zöld Ödönt, és Szüri Ödit. Ez a bejegyzés most arról fog szólni, hogy milyen technikával, és milyen eszközökkel tudjátok Ti is felújítani őket, ha nálatok is megbújik pár Ödi a padláson. 

fb_img_1497370710486.jpg

Bevallom egyet én is meghagytam a zsírnak, mert amikor töpörtyűt készítünk, mindig abba préseljük a friss zsírocskát.

Sokszor találkozunk piacokon, padlásokon, pincékben bödönökkel, ilyenkor mindig elfog a vágy, hogy új ruhába öltöztessem őket. Ritka eset, amikor hibátlanok, és nincs rajtuk rozsda, mert a gazdájuk nagy becsben tartotta őket. Persze akkor sem hagyom ott őket, csak tudom, hogy a helyreállítás több időt vesz majd igénybe. Szeretem az elfeledett kincseinket megmenteni, és velük dekorálni a lakást.

18451945_1310046759064706_735394959_o_1.jpg

 

17949729_1285457681523614_108166044_o_1.jpg

Ahogy készítem őket:

A bödönöket jó alaposan lemosom, zsírtalanítom. Sokszor szeretném kihagyni ezt a részt, de ez a munka alapja, nem lehet megúszni… Sokan mondják, hogy alapozás előtt nem feltétlenül kell csiszolni, de én szeretek biztosra menni, és mindig megcsiszolom ezeket a zománcos alapokat.

Ezt követően alapozó festékkel lekenem őket, majd kikeverem a megfelelő színt, ami a szalvétához illik, felviszem egy- vagy két rétegben. Hagyom száradni. Az üdvözlő szöveget bepötyögöm a számítógépbe, majd kinyomtatom, és indigóval átrajzolom a bödönre. A feliratot kézzel festem ki egy vékony ecset segítségével.  A szalvétát dekupázs ragasztóval illesztem a felületre, és ha ez is megszáradt, akkor jön a legjobb rész : a pacsmagolás.  Talán ez a leghosszabb része a felújításnak, a száradáson felül, de kétségkívül a legélvezetesebb is, mert egyre jobban kirajzolódik a végeredmény. Mikor ez a réteg is száraz, lakkozom, és masnival csinosítom, és boldogan száguldok a bejárati ajtó felé egy beleillő növénnyel a kezemben.

18552858_1316360188433363_777628081_o.jpg

Felhasznált anyagok, eszközök:

Zsírtalanításra a jó öreg  Well Done hideg zsíroldó nekem tökéletes. Alapozásra a Trinat Aqua univerzális akrilfestéket használom, színezésre pedig a Trilak aquakolor színezőpasztáját. Csiszolópapírnál a 40-es, 80- as, 120- as, és 250- es lapokat szoktam előnyben részesíteni. A dekupázs technikához egy német ragasztó vált be legjobban, ez a Home Design névre hallgat. A festéket leginkább szivaccsal szeretem felvinni, a dekupázshoz pedig a lapos ecsetet hívom segítségül. Utolsó lépésként pedig jöhet a Prevent Maestro akril színtelen lakk.

 

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!

Szerencse, hogy mindig van mit felújítani! Éljen a sok kramanc!

 

 

 

 




Te mit gondolsz erről? :)