Otthon

Hogyan használd jól a kockás mintát otthonodban?

A country otthonokban a csíkos, a kockás, a virágos minta főszereplő, és egységet alkotnak ebben a tüneményes kuszaságában. A kockás mintát azért szeretem, mert a meghitt otthon jut róla eszembe, egy kis játékossággal megspékelve. Bármelyik helyiségben alkalmazhatjuk, de néhány szabályt figyelembe kell vennünk, mielőtt teljesen bekockásítjuk a lakást. 🙂 Sokszor a legapróbb részletekkel tudjuk a legnagyobb hatást elérni, és érdemes megfontolni a „kevesebb több” alapelvét az otthonunk berendezésénél is. 

Az első ilyen alapszabály, hogy el kell döntetünk, mi az, amit kockásra szeretnénk átalakítani? Csak kiegészítőkben fog majd megjelenni, vagy netán egy hangsúlyosabb darab válik kockássá? Ha például nagyobb felületet készülünk beborítani vele, gondoljuk át, hogy nem biztos, hogy sokáig tetszeni fog, pláne, ha szeretjük a változatosságot!  Gondolok itt a csempére, a falra, tapétára, járólapra. De ide tartoznak a nagyobb bútorok is.  Azt is át kell gondolni, hogy egy erősebb minta össze is préselheti a szobánkat, kisebbnek fogjuk érezni. Ha eleve kicsi a szobánk, ne akarjunk nagy felületre mintát tenni, mert teljesen összenyomja a teret, és minket is! Egy tágasabb helyiséget viszont nyugodtan feldobhatunk egy kockás bútordarabbal, ha pedig még fehéret is teszünk mellé, még levegősebb hatást érhetünk el.

Fontos: Ha tudjuk azt, hogy a kanapét szeretnénk kockás kárpittal bevonni, ne vegyünk kockás szőnyeget hozzá, mert az már túl sok! Inkább jelenjen meg a kiegészítőkben a minta!  Ha az étkezőben kockás a függöny, érdemes inkább a szalvétából, vagy az ülőpárnából  kockásat beszerezni, mert ha a terítő is az, lehet, hogy zavarni fogja a szemünket.

Második szabály, hogy figyeljünk arra, hogy a kockás anyagunkban található szín megjelenjen a helyiség több pontján! Ha kockásra csináltattuk az ülőgarnitúrát, a fal, és a padló legyen semleges színű, mert ezzel érvényesül az ülőalkalmatosság, de így még nem tolakodó! A konyhában ugyanígy variálhatunk a kiegészítőkkel. Be lehet csempészni ezt a kockás hangulatot egy konyharuhával, müzlis tálakkal, vázával, bögrékkel. A country konyhákra jellemző, hogy sok nyitott polc van bennük, amin nagyon jól mutatnak ezek a színes tálak, csészék, de ezekre a polcokra azért olyan dolgokat tegyünk, amit minden nap használunk, mert nem túl szép látvány, ha ott porosodik a konyhában! De vásárolhatunk kockás függönyt, vagy asztalterítőt is. A vázába tehetünk színben passzoló virágot, vagy vehetünk, festhetünk azonos hangulatú képet.

Harmadik szabály, hogy ha kombinálni szeretnénk a kockás mintát más mintával, akkor csak olyat válasszunk, ami színben harmonizál vele!  Lehet mellé bátran csíkosat, virágosat, pöttyöset tenni, de tartsuk be azt, hogy az árnyalat ne térjen el!

Mindig hallgassunk a saját belső hangunkra! Hallottam már olyat, hogy a kockás minta nem való a fürdőszobába, inkább a konyhába. Szerintem ha nekünk tetszik a kockás a fürdőben, akkor biztosan találunk olyan megoldást, amivel ízléses keretek között dekorálhatjuk vele ezt a helyiséget is.

Ha pedig csak az apró részletekben jelenik meg, egy bájos mesevilágot varázsolhatunk  magunknak.

 

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, egységes, stílusos konyhát, nappalit, hálót kapunk, ahol mindig otthonosan érezzük magunkat.

 

Képek forrása: Pinterest

Ha tetszett Nektek ez a bejegyzés, vagy szeretnétek hasonlót olvasni, osszátok meg, és kövessetek bennünket a Facebook, Instagram, Pinterest oldalunkon, YouTube csatornánkon! Csatlakozzatok zárt Facebook csoportunkhoz, amit ezen a néven találtok meg: Country élet- vidéki stílus, ahogy mi látjuk!

 

 




Te mit gondolsz erről? :)