Recept

Vigyázz! Ez egy cept – ilyen az egyszerű, nyári desszert

Pakoltam a hűtőt, és feltűnt, hogy néhány napja hoztunk otthonról finom ribizlit, nem sokat, csak pár fürtöt. Igencsak elbújt hátul a hidegben, de most nagyon megörültem neki. Pont azon törtem a fejem, hogy milyen gyors édességet rittyentsek össze, ami nem jár sok kosszal, meg meleggel, kicsit egészséges, és kicsit egészségtelen. Aki cukorellenes, az ne is olvasson tovább, mert itt töménytelen mennyiségben jelenik meg, de vállalom, hiszen nem fogyasztunk ilyet minden nap! Ez nem egy recepet, ez csak egy re, vagy csak egy cept! Inkább döntsétek el ti!

Ez a desszert olyan egyszerű, hogy szinte írni is alig merek róla, de ha ti is vagytok így ízekkel, mint én, akkor tudjátok, hogy miről beszélek, és, hogy miért is repít vissza a gyerekkoromba. Igen, nem nagy cucc,  ilyet tényleg mindenki tud készíteni, nem bonyolult, nem is néz ki extrán, és pont ettől olyan felejthetetlen, és ahogy ránézünk, rögtön összefut a nyál a szánkban.

Mindkét nagyapámnál volt ribizli, az egyiknél viszont olyan rengeteg termett minden évben, hogy szüretelni is kellett. Bevallom, utáltam szedni. Aki szedett már ribizlit nagyobb mennyiségben, az tudja, hogy miért mondom ezt…. Gyerekként nem láttam a végét a munkának, csak az töltött el jó érzéssel, hogy közben tömhettük magunkba a gyümölcsöt.  Aztán otthon is került a kertbe ribizli, amiről mindig jóízűen csemegéztünk. Fehér, piros, és a fekete fajtája is megtalálható a kertünkben, amiből isteni finom lekvárt készít Anyucikám.

A fehér adja az édességét, a piros a színét, a feketétől pedig olyan pikáns lesz, hogy csak na! A mélyhűtőbe is kerül belőle nyáron több zacskóval, hogy télen se kelljen lemondanunk Anyucikám utánozhatatlan ribizlis sütijéről, amit mindig megsüt nekünk.

Ahogy a savanyú piros ribizli keveredik a cukorral, ahogy roszog a fogam alatt, egyből odarepít nagyapa házához, és eszembe juttatja a felhőtlen gyerekkort, persze azt a részét, amikor épp nem szüreteltünk.

 

Ha szeretnétek kipróbálni, nincs más dolgotok, mint leszemezni a ribizlit, jól becukrozni, és megenni! Jó étvágyat!

 

Képek: pixabay.com, és saját 🙂 




Te mit gondolsz erről? :)