Otthon

A felújítás kosszal jár – így szépítjük vidéki otthonunkat 1. rész

Amikor megnéztük a házikót, láttuk benne a lehetőséget, de tudtuk azt is, hogy most éppen megfelelő arra, hogy beköltözzünk, mert minden adott ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk élni benne, és majd ráérünk felújítani. Azért később rájön az ember, hogy hát milyen jó lenne ezt még megcsinálni azelőtt, hogy beköltözünk, hogy utána ne koszoljunk már ilyenekkel. Nektek is ismerős ez a helyzet? Az első lépések nálunk nagy porral jártak. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miért, olvassátok el a bejegyzést!

A gyerekek szobája volt a legfontosabb, illetve az, hogy ők egyből a lehető legjobban érezzék magukat. Tudtuk, hogy annyi időnk nincs, hogy most a szobák elválasztását is megoldjuk, hogy külön kuckójuk legyen, de az fontos volt, hogy kellően fényes legyen a szoba, és szellőztetni is tudjunk. Tehát az első lépés, ami a legnagyobb koszt csinálta az volt, hogy a gyerekek szobájába ablakokat kellett vágatnunk. Érkezik persze fény a folyosóról is, és ha üveges ajtót teszünk a szobájukhoz, át is fog szűrődni, de akkor sem elég, és nem is lehet egy igazi kis kereszthuzatot csinálni, így muszáj volt vágni. Csak kicsi ablakokat lehetett a szomszéd ház miatt, de mi ennek is örülünk, mert a probléma megoldódott. Ugyanez volt a helyzet az étkező – nappalival, így ide is került egy kisebb ablak. Lent pedig láthatjátok, hogy az egyik ablakból ajtót kellett vágatni, amiért nagyon fájt a szívem, de majd a darabjait felhasználom dekorációnak.

Szerettük volna, ha itt is fából lesznek az ablakok, de nagyon sokat kellett volna várni, így maradt a műanyag. Dehát mi a jelmondatom? Legalább fehér, és világos!

Az innenső ajtó átalakítása volt még egy nagyobb munka, mert itt egy ablak volt, amit muszáj volt ajtóvá bontatnunk, hogy a szobák külön nyíljanak.

Ami majd pár év múlva szintén káosszal fog járni, az a fűtés átalakítása lesz. Tisztában voltunk vele, amikor megvettük a házikót, hogy ez a konvektoros megoldás nem a legjobb, nem a leggazdaságosabb, viszont az is tudtuk, hogy arra már nem futja sem időből, sem pénzből, hogy átalakítsuk. Az albérletből ki kellett költözni, ide pedig be, és nagyon kevés idő állt rendelkezésünkre. Abban maradtunk, hogy ezt a telet megoldjuk így, jövőre pedig ha minden összejön, megcsináltatjuk.

Egy csomó olyan dolog van emellett, amit szívesen átalakítanék már most, de mivel semmi baja nincs például a járólapnak sem, ahhoz most nem nyúlunk. Szinte az egész lakásban ez a zöldes- szürkés járólap fut, kivéve a gyerekek szobáját, mert ott laminált padlót rakott az előző tulajdonos. Lennének ötleteim, hogy mire cserélném, de amíg ez ilyen jó állapotban van, felesleges csak azért felszedni, mert nem tetszik annyira. Legalább világos, és így ez is nagyítja a teret.

A festést jó lett volna megúszni, de jobbnak láttuk, ha inkább most verjük le még a falat, és javítjuk,vakoljuk, gletteljük, festjük, mint amikor bent lakunk, és újra mindent takargatni kell. Ezzel nagyon sok idő ment el, Gábor egyedül vitte véghez az egészet, én a köveket festettem.

Aztán itt volt ez a kő- kérdés is, hogy mi legyen vele, leszedjük, így hagyjuk, vagy esetleg lefestjük? Azt biztosan tudtam, hogy így nem maradhat, mert egyrészt nem a megfelelő ragasztóval volt feltéve, és ez foltokat csinált rajta, amitől elég rondán nézett ki. Először azt hittük, hogy vizesedés, de a kőműves megnyugtatott, hogy nem. De nekem akkor sem illett a képbe, amit elképzeltem, hogy minél több nagy fehér felület vegyen körül bennünket, és majd a bútorokkal, dekorációkkal színezünk. Így a követ is festettem, csiszoltam, majd újra többször átkentem. Nagyon féltem tőle, hogy bénán fog kinézni, de imádom a végeredményt!

Vésni is kellett, mert villany sem volt mindenhol, ezen kívül a kábelezés is járt némi kosszal, de most már van mindenhol internet is.

Első körben ezeket kellett megoldanunk, hogy tudjuk folytatni zavartalanul a az életünket. Még elég nagy a káosz, és rengeteg megvalósításra váró projekt van, de pont ezért kezdtünk bele. Óriási boldogság, igazi feltöltődést jelent a közelgő őszi- borongós hétköznapokra.

Ha érdekel, hogy miért ezt a házikót választottuk, vagy miért választott a ház minket, itt elolvashatod!

Hamarosan jön a következő rész!

A bejegyzés saját fotókat tartalmaz.




Te mit gondolsz erről? :)